Image
MAZDA’S MULTI SOLUTION APPROACH

MAZDA’S MULTI SOLUTION APPROACH

Van het heruitvinden van de verbrandingsmotor tot het ontwikkelen van geheel elektrische auto’s voor de toekomst: Mazda pakt de manier waarop we over duurzaamheid denken fundamenteel aan.

Ondanks de grote vraag naar duurzamere alternatieven, staan autofabrikanten nog altijd voor tal van uitdagingen als het gaat om een groenere en meer elektrische toekomst. Gecompliceerde kwesties zoals oplaadinfrastructuur, emissies van centrales die de elektranetten van stroom voorzien en het vinden van duurzame materialen, kunnen zelfs de meest klimaatbewuste autofabrikant met de allerbeste intenties de das omdoen.

Een bredere doelstelling om tegen 2050 CO2-neutraliteit te bereiken over de levenscyclus van elk voertuig, bewijst dat Mazda op de goede weg zit voor een groenere toekomst. Een van de effectiefste manieren waarop Mazda die doelstellingen nastreeft, is door middel van innovaties in de aandrijflijn – van verbrandingsmotoren tot PHEV’s, en van hybride tot volledig elektrische voertuigen (EV’s).

Terwijl de meeste autofabrikanten zich vooral concentreren op uitlaatgassen om de CO2-uitstoot te verminderen, volgt Mazda een well-to-wheel (WTW)-benadering: van de bron tot aan het wiel. Behalve met de emissies van het voertuig zelf, houdt WTW ook rekening met de emissies afkomstig van brandstofproductie of afkomstig van het opwekken van elektriciteit in het geval van EV’s. Dit is van cruciaal belang voor een daadwerkelijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen (BKG). De infrastructuur verschilt van land tot land en in sommige regio’s kunnen EV’s op WTW-basis zelfs meer emissies genereren dan efficiënte tegenhangers met diesel- of benzinemotoren.

Met andere woorden, er is niet per definitie één oplossing die voor alles en iedereen geldt. En dat is waar Mazda’s multi solution approach om draait: het vinden van innovatieve oplossingen voor het volledige scala aan modellen en aandrijflijnen.

Image
221101_1800_340_fw_small_combustion

VERBRANDINGSMOTOREN

De e-Skyactiv X is een revolutionaire motor van Mazda die brandstofzuinigheid en milieuprestaties realiseert door de energie-input en -output tijdens het rijden te voorspellen.

Het is de eerste in zijn soort en maakt gebruik van geavanceerde verbrandingstechnologie om prestaties en efficiëntie te bereiken die voorheen onmogelijk waren.

Het is de eerste in zijn soort die gebruikmaakt van geavanceerde verbrandingstechnologieën die prestaties en een efficiëntie bewerkstelligen die tot voor kort onmogelijk waren.

Mazda noemt dit Spark Controlled Compression Ignition (SPCCI). Die is ontworpen om meer vermogen te genereren, maar dan wel met minder brandstof en minder uitstoot – tot 30% minder zelfs – dan een benzinemotor. De e-Skyactiv X-motor is klaar voor elke reis, van ontspannen stadsritten tot verre avonturen. De SPCCI-motor combineert het zuinige brandstofverbruik van een dieselmotor met het vermogen en de rijeigenschappen van een benzinemotor. En daarmee is het een ideale alleskunner.

TZuinige motoren bouwen? Mazda ging de uitdaging aan met de e-Skyactiv G met hoge compressieverhoudingen. Door de lucht-brandstofmengsels in de cilinders te comprimeren tot veel hogere verhoudingen dan in conventionele motoren haalt Mazda meer energie uit een druppel brandstof.

Op het circuit gaat Mazda nog een stap verder. De Mazda2 Bio Concept-auto wordt aangedreven door 100% biodiesel gemaakt van gerecyclede frituurolie en vetten van microalgen. Mazda zet deze hatchback in voor langeafstandsraces in Japan.

Image
221101_1800_340_fw_small_hybrid2

HYBRIDEN EN PHEV’S

Mazda’s aandrijflijnen voor hybride elektrische voertuigen (HEV) combineren traditionele techniek met innovatieve oplossingen.

Zo gebruikt het M Hybrid-systeem een kleine generator om energie op te vangen die normaal gesproken tijdens het remmen verloren gaat. Deze energie wordt opgeslagen in een 24-volt batterij waarmee accessoires zoals airconditioning, audio en systeemtechnologie van stroom worden voorzien, wat brandstof bespaart.

Het HEV-systeem gaat nog een stap verder door de auto te laten schakelen tussen geheel elektrisch en benzine zonder dat de stekker in het stopcontact hoeft.

Voor wie vaker elektrisch rijdt, is er de volledig nieuwe Mazda CX-60 met Plug-in Hybride elektrische technologie (PHEV). Deze SUV heeft een benzinemotor in combinatie met een elektromotor waarmee je 65 kilometer puur elektrisch kunt rijden, wat hem ideaal maakt voor kortere ritten. Opladen gaat snel en eenvoudig en bij langere afstanden kun je altijd de benzinemotor inschakelen. De PHEV-aandrijflijn vertegenwoordigt Mazda’s meervoudige oplossingsstrategie waarbij de juiste oplossing op het juiste moment wordt gebruikt: voor langere afstanden wordt conventionele brandstof gebruikt, terwijl je voor kortere ritten kunt overschakelen op 100% elektrisch.

De hybride-elektrische technologie – die in Europa al beschikbaar is op de Mazda2 – staat voorop bij Mazda’s streven naar een groenere toekomst. Tegen 2030 zullen alle verbrandingsmotoren van Mazda profiteren van lagere emissies en een hogere efficiëntie, dankzij hybride-elektrische systemen. Dat is pas wat je noemt slimme technologie.

Image
221101_1800_340_fw_small_ev

ELEKTRISCHE VOERTUIGEN

De Mazda MX-30 is slechts één onderdeel van Mazda’s streven naar klimaatneutraliteit.

De Mazda MX-30 is ontwikkeld voor de dagelijkse behoeften van bestuurders en inzittenden. Met een batterijcapaciteit van 35,5 kWh en een actieradius van 200 km (gecombineerd) en 262 km (stadsverkeer) op basis van de WLTP-cyclus voldoet de MX-30 ruim aan de behoeften van Europese automobilisten, die per dag gemiddeld 48 km rijden.

Onze engineers hebben bij de Mazda MX-30 bewust gekozen voor een compacte accu die er een betaalbare auto van maakt. Dankzij de slimme plaatsing van de accu rijdt de MX-30 bovendien vlot, licht en wendbaar voor een echte Jinba Ittai-ervaring.